Ein-de-lijk toekomen aan die stapel boeken die me al maanden aanstaart, haast verwijtend. Dat is voor mij vakantie. Weinig zo kalmerend als de geur van papier, vers krakend onder je vingers.

Dat vond ik als kind al. Uren struinde ik in de bieb rond, stapels wisselden tussen de planken thuis en daar. Ik denk weleens: welk beroep had ik gekozen als mijn ouders me nooit hadden meegenomen?

Ik weet het niet, wel weet ik dat goed schrijven begint met goed lezen. Aandachtig, met liefde voor de letter.

Net als schrijvers komen lezers in allerlei soorten. Er zijn mensen die boeken verslinden als BigMacs, de ‘visuele lezers’. Lezen niet elk woord, maar meer woordgroepen waaraan hun hersenen direct betekenis hangen.

Ik ben een zogenaamde ‘horende lezer’, daar baal ik soms van. Ik spreek woorden in mijn hoofd uit en dat is nogal tijdrovend. ‘Ben je daar nog in bezig?’ klinkt het dan.

Het voordeel is dat ik veel zinnen in me opneem als de geur van vers gespoten parfum. Vooral genietend, een beetje analyserend. De stijl nestelt zich in mijn onderbewuste en groeit onder mijn vingers, later en onverwachts.

Natuurlijk, het is heerlijk om in een boek te verdwijnen. Maar herken je jezelf in de BigMac-lezer en wil je je schrijfvaardigheid aanscherpen? Vertraag dan eens, deze laatste zomermaand.

👍 Wat spreekt je aan: ritme, woordkeus, verbeelding, humor of…?

📎 Schuif een paperclipje (sorry, ik ben zo’n vreselijke ezelsoorvouwer) op een pagina die je raakt. En pak die er eens bij voordat je schrijft. Of het nu een artikel, blog of zelfs een offerte is. Get in the mood!